Möt våra nya assisterande coacher
2023-04-20
Nu är det klart hur staben för A-laget kommer att se ut säsongen 23/24. Fabian Gunnarsson och Tomas Skogs kommer att göra Daniel Hermansson sällskap i MIK-båset. -Det känns hur bra som helst. Tillsammans har de en enorm erfarenhet som både spelare och ledare och det är ingen överdrift att påstå att de har Mora IK i sitt DNA, kommenterar Sportchef Andreas Hägglund. Vi satte oss ner över en kopp kaffe för att få en bättre bild av deras visioner och tankar inför det nya uppdraget.

För alla som har följt vårt J20-lag är bilden av Gunnarsson/Hermansson i båset ingen nyhet. De två har arbetat tillsammans som coacher för laget de senaste två säsongerna. Med framgång tål att tilläggas.

-Vi jobbar väldigt bra tillsammans. Kompletterar varandra. Där var våra roller helt klara. Nu ska vi sätta oss och hitta rätt också i det här uppdraget, säger Fabian.

Flera av de spelare han redan känner väl och har fostrat kommer att finnas med i A-laget nästa säsong vilket bara är positivt tycker han.

-Jag känner ju killarna och de har med sig en väldigt bra grund att stå på. Det känns verkligen som en förmån att ha fått följa med dem hela resan in i ett A-lag.

Om Gunnarsson har stenkoll på de yngre förmågorna i laget så är det rakt motsatt för Tomas Skogs.

Han har varit ansvarig för A-lagers fys-träning de senaste säsongerna och har jobbat väldigt nästa spelare som Måns Carlsson, Daniel Ljunggren och Kristoffer Gunnarsson som exempel.

-Vi kompletterar ju varandra där kan man säga, ler Skogs.

Med just Tomas Skogs får staben en ledare med ett Mora IK-hjärta större än något annat. Han är fostrad i klubben och har spelat tio säsonger som senior för MIK. Lägg därtill hans år i Timrå, Färjestad, Skellefteå och Örebro på meritlistan så inser var och en ganska snabbt vilken enorm erfarenhet han tar med sig in i omklädningsrummet.

Han kommer också fortsatt att ansvara för fysträningen men tar alltså steget vidare som coach.

-På sätt och vis är det ett naturligt steg. Här kan jag plocka med mig det jag lärt mig av olika coacher, ledarstilar och lag.

En fråga som väcks när vi sitter ner med de båda nya assisterande coacherna är om de tar med sig samma personlighet och egenskaper som de hade som spelare?

-Ja, det tror jag faktiskt. Jag har alltid varit en prestigelös spelare, det viktigaste för mig är inte att det jag gör uppmärksammas utan det gemensamma resultatet. Men jag hoppas att jag är bättre som coach än som spelare, skrattar Fabian.

Tomas fyller i:

-Jag tror vi är lite lika där. Jag var spelartypen som satte en enorm stolthet i att ”göra jobbet”. Jag har inget emot att jobba i det tysta och göra hockeyns a,b,c, det vill säga gå till jobbet varje dag och jobba hårt och vara proffsig i allt, inte ta genvägar.

Vad tycker de då om årets Coach Hermansson?

-Jag har ju jobbat med honom och vet vilket otroligt hockeykunnande han har. Hockeysmart är ett bra ord att beskriva honom med. Han har ett jäkla driv för att laget hela tiden ska blir bättre men också varje enskild spelare, säger Fabian och Tomas fyller i:

  • Han är en hockeynörd ut i fingerspetsarna och han älskar hockey mer än någon annan jag träffat!

Den som träffat Daniel Hermansson vet också att det är en väldigt lugn, stabil och snäll person. Inte direkt den gamla skolans coach som gapar och skriker i båset.

-Verkligen inte! Jag har känt Daniel länge och jag har aldrig sett honom brusa upp. Kanske att han höjde rösten en aning när han höll på och lärde sina söner skjuta slagskott, men det är enda gången, konstaterar Tomas.

-Han har höjt rösten ett fåtal gånger på de två år vi coachat tillsammans. Han når fram med sitt budskap ändå. Och sedan handlar det ju om att komplettera varandra. Jag hörs kanske mer och är mer energisk under matcherna.

De tre har under flera år arbetat med Mora IK:s röda tråd. De delar hockeyfilosofi. Och så var det då det här med det röd/vit/gröna i deras DNA.

Finns det ett ID för Mora IK? Vad är det i så fall och hur kommer det att prägla deras ledarstil?

-För mig som vuxit upp i klubben, på betongplattan utanför hallen med att lyfta skrot och att som fjunig junior ha hårt arbetande spelare att se upp till är hårt arbete ett tydligt ID för klubben. Det genomsyrar allt alla gör. Det är det man vill stå för och som man är stolt för att stå för.

Fabian som är uppvuxen i Karlstad, flyttade till Mora efter gymnasiet, instämmer.

-Jag vill lägga till det familjära i den ganska lilla klubb vi är, där vi är relativt få men som åstadkommer väldigt mycket och som sagt, hårt arbete och stolthet, det är Mora för mig.

-Med denna trio kan vi vara säkra på att Mora IK-andan lever vidare. De har rätt profiler, kompletterar varandra och har tillsammans en enormt stor erfarenhet. Nu ska vi tillsammans bygga vidare på ett starkt lag med rätt karaktärer, rätt kompetens och rätt inställning till jobbet som krävs för att vi ska fortsätta att vara ett topplag, avslutar Andreas Hägglund. Vi säger stort lycka till med uppdraget!

Maria Strand