Om Smidjegrav Arena

Smidjegrav Arena invigdes år 2004. Med en rekordfart, 162 dagar, förvandlades den 37 år gamla ishallen till den ståtliga Arena vi idag ser framför oss. Arenan drivdes och ägdes av Mora IK: s fastighetsbolag fram till maj 2013 då kommunen tog över driften.

Anläggningen som fick stämpeln under Mora IK: s första år i Elitserien som den minsta Arena på Elitserienivå, är trots allt imponerande i sin storlek. Hand i hand med arkitekturen och omgivningen så har den blivit en naturlig del i småstaden Mora. Konstruktionen är utformad så att Smidjegrav Arena upplevs som intim, men har ändå all service och komfort en besökare kan önska.

Med intimitet i åtanken har vi med Smidjegrav Arena skapat en levande mötesplats för både privatpersoner och företagare. Här vill vi förena nytta med nöje, och allvar med eftertanke. För det är just mötet mellan människor som präglar just vår verksamhet, vare sig det handlar om idrott, mat, företagsinriktat arrangemang eller nöjesevenemang.

Arenan färdigställdes till Elitseriepremiären den 20 september 2004.
Redan innan det stod klart att Mora IK kvalificerat sig för elitserien fanns långt gångna planer på att fräscha upp Mora Ishall. Ishallen som blev byggd på 60-talet behövde få sig en renovering. Klubben önskade bygga om läktaren mot vallen från ståplats/sittbänkar till en sittplatsläktare med stolar, samt ordna en bättre entré.

När slutsignalen ljöd i Leksands ishall den 10 april 2004 blev emellertid dessa planer samtidigt otillräckliga. Hockeyligan ställer hårda krav på en islada för att där ska få spelas elitseriehockey. Mora IK stod mitt i glädjeyran inför sin svåraste utmaning någonsin. Inte nog med att man skulle komplettera laget med nyförvärv och annat som hör till ett elitseriearrangemang - man var även tvungen att bygga om Mora Ishall till en modern arena. Det första som gällde för att drömmen om en ny ishall skulle slå in, var att finna finansiärer. Efter mycket om och men så löste sig även detta. Mora kommun lät låna ut till det nybildade fastighetsbolaget Mora IK.

Ritningar och bygglov togs fram i en rasande fart och det första "spadtaget" togs i maj 2004 när ett gäng sjövilda fans ställde upp och rev den gamla sittbänksläktaren. Kort därefter började byggarbetare och maskiner rulla in. Drömmen blev nu ett faktum och Moras anrika ishall, Smidjegrav, fick med ombyggnationen byta namn då familjeföretaget FM Mattsson lånade ut sitt namn till den nya elitseriearenan.

På 162 dagar, rekordfart, stod FM Mattsson Arena redo och klar för en ny hockeysäsong, då på elitserienivå.
Den 26 juni 2015 bytte arenan namn till Smidjegrav Arena
Den 3 juli 2017 bytte arenan namn till Jalas Arena
Den 1 maj 2020 bytte arenan återigen namn till Smidjegrav Arena
I september 2021 fick namnet Smidjegrav Arena by Wibe Group eftr det att över 200 supporters och lokala företag köpt andelar. Målet var 500 andelar och när alla inte blev sålda köpte Wibe Group resterande och säkrade därmed upp namnet de kommande tre åren.

Entreprenörer för Arenabygget:
- Ett konsortium, Ishallsbyggarna, bildat av Näséns Bygg AB och Mora-Orsa Byggtjänst AB är totalentreprenör.
- VS Eklunds VVS – rörarbeten
- YIT Calor AB - rörarbeten
- Michols Ventilation - ventilationsinstallatör
- Midroc Electro – elektriska installationer
- Skanska - markarbeten

Konsultgrupp:
- Mora Siljan Byggkonsult AB - arkitekt
- Byggkonstruktioner Mora AB– byggnadstekniska konstruktioner
- VVS Konsult, Knut Enqvist– ventilationstekniska konstruktioner
- Installationskonsult i Mora AB – rörtekniska konstruktioner
- REC elconsult - elektriska konstruktioner

Arenan ägdes fram till maj 2013 av Mora IK Fastighetsbolag AB innan Mora kommun köpte tillbaka arenan.