Gunnar Falej

 
En kulen vinterdag 1931. På Saxvikens is pågår bandyträning för fullt. Plötsligt kliver en välklädd man in på isen. Under ena armen har han några konstiga trädklubbor och med sig i en väska har han ett antal runda gummisaker. Gunnar Faleij (1909-1998) har gjort sin entré. Ishockeyn har kommit till Mora och Dalarna.

I Stockholm hade ishockeyn slagit igenom sedan länge, vilket Gunnar Faleij upptäckt under sina studier i huvudstaden, men dalaklubbarna hade inte visat någon större entusiasm för den nya och moderna vintersporten.
Inte heller Moragrabbarna visade inledningsvis någon större entusiasm, när Gunnar kom dragandes med sina raka klubbor och gummipuckar till IFK Moras sjöbandybana på Saxviken.
I stället var det med stor skepsis som klubborna lånades och puckarna sköts i väg mot de stora bandymålen. Att spela tvåmål var det inte frågan om. Men en dag vände allt.

Gunnar Faleij berättar så här i en tidig jubileumsskrift:
”Nästkommande vinter skaffade jag två dussin hockeytröjor och en del övrig utrustning som drogs ned till Saxviken på en spark. Tanken var att eftersom spel mot två mål tycktes vara det som intresserade grabbarna, så skulle jag hoppa över själva demonstrationerna.Till slut, efter mycket lockande, fick jag sedan grabbarna att klä om och spela tvåmål. Som tur var Saxvikens is alldeles spegelblank och pucken for som en oljad blixt efter isen. Det spel som presterades hade nog inte så mycket med hockey att göra, men trots allt var det en del av grabbarna som började bli intresserade” Ishockeyn hade börjat få sitt grepp i Mora.

1935 bildades sedan Mora Ishockeyklubb, med all säkerhet en av de första specialklubbarna för ishockey som bildades i Sverige.
Gunnar Faleij tog givetvis hand om ordförandeklubban. Han kom att sitta som ordförande i 23 år, och ersattes inför säsongen 1958/59 av Bror Abrahamsson, efter att ha bett om att inte bli omvald. I stället blev Faleij klubbens förste hedersordförande.

Men det var inte bara ishockeyn och Mora IK som låg Gunnar Faleij varmt om hjärtat. Utan också livet som racerbåtsförare.
Gunnar Faleij är en av Sveriges mest framgångsrika racerbåtsförare någonsin med tolv världsrekord och ett stort antal svenska rekord på meritlistan.1

937 sätter han sitt första världsrekord i racerbåt klass C med 85,52 km/h. 1945, på Siljan, sätter han sitt andra världsrekord i racerbåt klass C, då han under gynnsamma väderförhållanden når 99,19 km/h.
1951 sätter Faleij nytt världsrekord och blir förste svensk att nå över 100 km/h. Han noterar 107,8 km/h med en Johnson 500 cc racer.

Noterbart är också att Gunnar Faleij är med och bildar Sveriges Racerbåtsfederation 1948. Han bli federationens förste ordförande och håller i ordförandeklubban ända fram till 1964.

ANDERS NORIN