Hemma
Djurgården
DIF
Borta
Mora
MIK

Tung bortaförlust - Mora klart för kval

9 mars 2019 17:40
SHL

Nu står det helt klart att Mora IK kommer att få försöka kvala sig kvar i SHL, ett kval som börjar den 28 mars med hemmamatch mot ännu oklar motståndare. Djurgården såg till att Mora åkte på lagets femte raka bortaförlust, vann med klara 7-1, och Moraspelarna fick vända hemåt till Ovansiljan med en kvalbiljett i näven,


-Jag har inte hunnit känna efter kring att vi nu är klara för ett kvalspel, men hinner säkert göra det, säger Moratränaren Mats Lusth direkt efter matchen till Cmore.

Förutsättningarna inför matchen var glasklar: Mora var tvunget att plocka en trepoängare för att kunna undvika kval.

Och i två perioder bjöd laget verkligen upp till kamp och var i långa stunder det bättre laget på planen.

Tyvärr drar insatsen i den avslutande perioden ner betyget.

Mora, nu med även Michael Keränen på frånvarolistan, startade annars matchen på Hovet på ett bra sätt.

Dalalaget tog faktiskt hand om det mesta av initiativet från början, vaskade fram några målchanser, och hade ett tag ledningen i skottstatistiken med 5-0.

Men det viktiga ledningsmålet fick laget ändå inte.

Istället var det hemmalaget som tog ledningen efter 12,39. Efter att ha fått grepp om gästerna i anfallszon, studsade pucken ut till Sebastian Strandberg som satte pucken högt bakom Christian Engstrand i gästernas kasse.

Sedan tog det bara 19 sekunder innan Djurgården gjorde 2-0, när Emil Bemström fick på ett kanonskott strax innanför blålinjen. De snabba målen gjorde att hemmalaget tog över händelserna på banan. Mora lyckades reda ut den stormen.

Innan perioden var över kunde John Persson istället göra den viktiga reduceringen fram till 1-2, efter att ha fått in pucken via en backhand från nära håll.

-Vi startade perioden bra, men blev väldigt små därute när de fick sina mål. Men det var skönt att vi kunde reducera, säger John Persson till Cmore.

-Det var ett superviktigt mål. Inledningsvis gjorde vi det mesta rätt. Dock tappade vi tålamodet lite vid deras första mål, som gjorde att de fick en för stor yta, säger Mats Lusth till Cmore.

Även i den andra perioden gjorde Mora en bra spelmässig insats. Laget var helt klart värda att få något mål med sig i kampen om poäng, men istället visade Djurgården upp en imponerande effektivitet.

Efter 6,48 kunde Sebastian Strandberg göra 3-1 på tennis, efter att Niclas Bergfors skickat in pucken framför mål.

Och i slutet av perioden kom också 4-1 när Jason Garrison med ett lågt skott fick se pucken leta sig in i Moramålet.

-Vi har skapat lägen och jobbat på bra, säger Sebastian Hartmann till Cmore.

Den sista perioden blev lite avslagen. Mora försökte tappert men lyckades inte få till någon spets framåt.

Istället kunde Djurgården göra 5-1 när Axel Jonsson-Fjällby gjorde sitt första mål efter hemkomsten från NHL. Han blev helt fri, och fick se pucken via ribban leta sig in i nätet.

Efter målet blev det en ganska avslagen historia som ett i det närmaste fullsatt Hovet fick bevittna.

Mora uppträdde väldigt ihåligt, och när det gäller bortaspelet måste laget lyfta sig ordentligt inför kvalet.

-Jag tycker att vi bjuder Djurgården på för enkla mål, både tvåan, trean och fyran. Vi hamnade i uppförsbacke och på slutet rinner det i väg som fan, säger Mats Lusth till Cmore.

Kvalet startar för Mora med hemmamatch den 28 mars.

Vilket lag som kommer att svara för motståndet är inte klart, men möjligheten att det blir en ny dust med Leksand finns...