Hemma
Färjestad
FBK
Borta
Mora
MIK

Storspel av Juvonen - men Mora hårt straffade

2 februari 2019 18:03

Storspel av Janne Juvonen och även en bra insats i övrigt. Men det räckte inte för att det skulle bli några poäng i bortamötet med Färjestad. Karlstadslaget avgjorde matchen på straff.


Mora kom till spel mot Färjestad med exakt samma lag som i förlustmatchen mot HV 71 senast. Janne Juvonen fick åter igen förtroendet att vakta kassen från start.

Och han kom att sättas på flera hårda prov i den första perioden. Finländaren bjöd på ett par riktigt fina räddningar och såg därmed till att hålla nollan i inledningsperioden.

Dalalaget gjorde sammantaget en bra spelmässig period och hade också sina chanser. Framförallt i inledningen på perioden, där hemmalaget trycktes tillbaka. En styrning från Oskar Svanlund noterades som den bästa chansen från gästernas sida.

-Jag tycker det är en bra start från vår sida. Vi pratade inför matchen om att kunde vi ha 0-0 efter den första perioden, skulle vi vara väldigt bra med i matchen. Visst hade Färjestad några fina lägen, men vi stod också bra upp i box-play. De fick några billiga utvisningar. Annars är det kul att spela inför storpublik, och jag har hunnit notera att det finns en hel del Morafans på läktarna, säger Oskar Svanlund till Cmore.

Den andra perioden inleddes med att Färjestad tog hand om kommandot. Laget pressade tillbaka Mora, där Janne Juvonen klev fram med ytterligare några jätteräddningar.

Men under pressen kunde hemmalaget ta ledningen genom Alexander Reichenberg som slog till direkt, när han fick pucken från Axel Ottosson i en snabb spelvändning.

Efter målet fortsatte hemmalagets press, hade ledningen med 7-0 i skott, vilket fick Moratränaren Mats Lusth att ta en timeout när 4.24 hade spelats.

-Vi var riktigt illa ute i starten på den andra perioden, säger Moratränaren Mats Lusth till Cmore.

Och direkt efter timeouten kunde en förbättring i Moraspelet märkas.

Mora jämnade ut spelet, tog sig allt mer frekvent in i anfallszon, och efter 9.54 kunde John Persson kvittera till 1-1, efter ett fint förarbete från Matej Stransky som på högerkanten höll i pucken och serverade sin klubbkompis med en bra passning.

Efter målet var det Mora som hade det mesta av spelet och laget vaskade fram några chanser som hade kunnat ge en ledningspuck. Bästa chansen hade Kevin Gagné efter en snabb kontring från Moras sida.

Mora klev ut i den tredje perioden och fortsatte att spela bra. Men ett onödigt matchstraff från Niki Petti blev kostsamt. Efter en tekning i anfallszon crosscheckade Moraspelaren Axel Ottosson i Färjestad i ansiktet. Ett matchstraff, som gjorde att hemmalaget fick spela en man mer i fem minuter.

Något som man utnyttjade. Skyttekungen Michael Lindqvist kunde skicka in 2-1.

Mora gav sig dock inte, utan fortsatte att spela bra. Spencer Abbott fick tag i pucken efter slarv i Färjestadsförsvaret, hittade Mathias Bromé som skickade in kvitteringspucken.

Dalalaget fortsatte att spela bra, men en straff kom att av avgöra matchen. Viktor Amnér småhakade Joakim Nygård, och domarna valde att döma straff.

En straff som Michael Lindqvist utnyttjade på bästa sätt, när han fintade bort en attackerande Moramålvakt.

-Vi gör en jättebra kämpainsats, och bjöd Färjestad på en riktig match. Det känns tufft att vi inte får någon poäng med oss, säger Mats Lusth till Cmore.

Vad tycker du om Pettis matchstraff?

-För jäkla dåligt och något som vi inte kan acceptera. Men ser vi till våra insatser mot topplagen HV och Färjestad har vi ändå varit där, säger Mats Lusth.

Nu väntar ett landslagsuppehåll nästa vecka.

-Vi kommer att ta tre dagar ledigt till att börja med. Sedan väntar träning onsdag-torsdag-fredag. Offensivt har vi haft en bra rörelse, men i egen zon finns det saker att jobba med, säger Mats Lusth till Cmore.