Gästkrönikan: Jag tippar Mora som femma

19 september 2019 14:42
Gästkrönikan

Det är lika bra att säga det direkt. Det är svårt att glömma kvalsmällen mot Leksand i april, där SHL-drömmen sprack för den här gången. Laget var egentligen för bra för att ramla ur, men när det gällde som mest presterades det som minst… Men det är bara att ta nya tag. Nu väntar spel i hockeyallsvenskan – med nya tränare och till stora delar ny trupp.


HockeyAllsvenskan brukar vara riktigt jämn, där alla lag slår varandra, och jag tror inte att årets upplaga är något undantag.

Att tippa HockeyAllsvenskan är därför inte det lättaste, men enligt mitt tips kommer Modo och Timrå att spela i den allsvenska finalen.

Kontinuitet är viktigt och Modo har lyckats behålla de spelare man ville ha kvar. Jag tycker laget från Örnsköldsvik har den bredaste truppen av samtliga lag och att de olika lagdelarna ser riktigt vassa ut.

Timrå har, precis som Mora, fått bygga ett nytt lag efter degraderingen, men ser ändå ut att ha fått ihop ett slagkraftigt lag. Jonatan Dahlén kan bli den avgörande spetsen för att laget ska få en säsong i framgångarnas tecken.

Jag är rätt säker på att Mora kommer att bärga en topp 8-placering, och slänger in laget på en femte plats i mitt tips.

Norins tips:

 1. Modo
 2. Timrå
 3. Västerås
 4. Björklöven
 5. Mora IK
 6. BIK Karlskoga
 7. AIK
 8. Södertälje
 9. Vita Hästen
 10. Tingsryd
 11. Västervik
 12. Karlskrona
 13. Almtuna
 14. Kristianstad

Mora har satsat på att ha en ung tränare i Jeff Jakobs. Han flankeras av veteranen Örjan Lindmark och Daniel Grillfors. Har hört en hel del gott om vad Jeff gjort i sina tidigare klubbar, och hoppas och tror att han är rätt man att ta klubben ut på en ny framgångsväg.

Dalalaget har allsvenskans starkaste backsida med en härlig blandning av rutin och ungdomlig entusiasm och stark defensiv, stark offensiv. Räkna med att veteranerna Adam Masuhr och Viktor Amnér kommer att få mycket istid. De båda kommer också att spela viktiga roller i power-play-spelet.

Målvaktssidan är jag heller inte oroad över. Jag tycker lösningen med två unga burväktare, på väg uppåt i karriären, känns spännande. Isak Wallin och Olof Lindbom kommer att sporra varandra till en hög nivå.

Ett litet frågetecken sätter jag kring forwardssidan. Vem ska göra målen och poängen?

Under försäsongen är det väl i stort sett bara Emil Bejmo som sett så där riktigt vass och målglad ut som man vill se en forward vara. Annars har forwardsbesättningen sett tämligen ospetsig ut, och Mora har inte direkt radat upp målchanser i försäsongsmatcherna. Långa anfall och hårt tryck mot gästernas kasse har vi inte heller sett i någon större utsträckning.

Men jag vet, försäsong är försäsong, serieallvaret något helt annat. Forwardsbesättningen får gärna överbevisa mig omgående och visa nödvändig spets.


Att tippa är roligt. Här kommer några fler tips till kopplade till Moras trupp:

Säsongens poängkung: David Goodwin.

Säsongens skyttekung: Niki Petti.

Säsongens genombrott: Wilson Johansson.

Säsongens mest utvisade: Thomas Skogs.


En fråga som intresserar mig väldigt mycket är hur det nya kvalsystemet till SHL kommer att se ut.

Det nuvarande kvalsystemet där två allsvenska lag haft möjligheten att ta steget upp skrotas efter den här säsongen.

I juni beslutade förbundsmötet att ett lag åker direkt ur SHL från och med säsongen 2020/2021, och att ett lag flyttas upp till SHL från allsvenskan.

Men hur det i praktiken ska gå till för att ett allsvenskt lag ska få den där SHL-platsen är inte klart. Vad jag förstår är det organisationen Hockeyallsvenskan fått i uppdrag av ishockeyförbundet att lösa den frågan på egen hand.

En delikat uppgift. För hur löser man utmaningen med att hitta ett system som lever i 52 serieomgångar, samtidigt som seriesegraren premieras på något sätt? I mina ögon ska det vara värt något att vinna en serie.

Och hur många allsvenska lag ska inkluderas i slutstriden om en SHL-plats? Och ska slutstriden avgöras som en kvalserie eller som ett play-off-kvalspel?

Vad jag förstår ska ett förslag presenteras i november efter att alla klubbar fått säga sitt. Jag hoppas på man hittar ett bra förslag, men känner också att klubbarna kan få samlas kring det minst dåliga…


Slutligen: Släpp pucken!