Krönika: Publikrekord i sikte - du kommer väl?
Publicerad: 2023-01-26
Krönika
Ja, det är väl bara att konstatera att det gå ganska bra för Mora IK i Hockeyallsvenskan just nu. Plötsligt är alla experter eniga och tippar seger för våra killar i röda tröjor. Plötsligt säger kommentatorn i C-More, nästan lite förvånat, att Mora IK kommer smygande. Smygande???

Vi har ju gått som tåget ganska länge nu. Poäng i de 12 senaste matcherna, två spelare bland topp fem i poängligan ganska länge nu. Han som leder skytteligan bär Mora IK:s vapen och har varit i topp ganska länge nu. Men det är först nu som etablissemanget, nästan lite yrvaket, upptäcker att vi ligger topp tre i tabellen med häng på åtminstone andraplatsen och med lag, vars förutsättningar rent ekonomiskt är ljusår bättre än MIK:s, bakom oss i tabellen.

Senast jag skrev påtalade jag det faktum att media konsekvent valde att vinkla ur ett stockholmsperspektiv. Sedan dess har faktiskt vårt vackra klubbnamn omnämnts några gånger. Men om jag varit reporter på någon av de i huvudstaden baserade sportredaktionerna så hade jag nog skrivit en artikel om hur det ens är möjligt att en liten klubb i norra Dalarna kan utmana ALLA lag i Hockeyallsvenskan trots att de ekonomiska musklerna inte ens kommer i närheten av exempelvis morgondagens motståndare Modo eller SHL-nedflyttade Djurgården.

Vid säsongens första Hockeyallsvenska konferens fick jag Djurgårdens VD till bordet. Vi samtalade om hur vi arbetar och jämförde olika förutsättningar när jag ställde frågan hur många de var som arbetade på DIF:s kansli. 21 blev svaret och jag satte kaffet i vrångstrupen… Host, eh, vad sa du??? 21???

Jag sansade mig snabbt och försökte se lite mindre chockad ut när jag berättade att vi är sju som arbetar heltid på vårt kontor…

Eftersom jag bara arbetat hos Mora IK i drygt två år och inte har någon tidigare erfarenhet av skillnaderna mellan klubbarna när det kommer till arbetet innanför väggarna på kansliet så förstod jag där och då att vi arbetar i skilda världar. Lite som att jämföra sig med någon som bor i en våning på Östermalm när man själv bor i en stuga i Vattnäs. (Inget fel på Vattnäs alls, bara en jämförelse…).

Men oavsett klubbens spelarbudget, antal anställda och hur fin arena man har så finns det ingen som helst anledning att Mora IK inte skulle kunna ha lika stort läktarstöd som de ”rika” klubbarna.

I gårdagens match mot AIK var vi drygt 2200 personer på läktaren som jublade, hejade och bjöds på högklassig underhållning. Jag kan inte låta bli att ställa mig frågan, varför var vi inte fler?

Varför gapar stolar tomma i Mora men inte i Umeå? Alla i vårt avlånga land har känt av att det är tuffa tider, men varför har vi fler tomma stolar procentuellt sett än flera andra lag?

Nu kan ingen säga att det inte är intressanta matcher. Ingen kan säga att det inte går bra för laget. Ingen kan säga att spelet inte bjuder upp till förstklassig och rafflande hockey…

I morgon är det Superfredag. Vi kör en helkväll i Smidjegrav med start 17.00.

18.00 visas matchen Västerås-Södertälje på TV-apparaterna i Restaurangen och Puben. Vi serverar trerätters i Restaurangen för 399:-

I stora Puben och Ståplatsbaren serveras Rostbiff-Sub med rostad lök och hemslagen remoulad för 149:- inklusive en öl eller Nachotallrik med två sorters dip för 59:-

19.00 Bjuder vi på liveband, Greasy Spoons, på ståplats

20.30 är det nedsläpp mellan Mora IK och serieledande Modo. Med det sagt så borde vi bli över 4000 i hallen i morgon. Vi gör allt vi kan för att ni ska få valuta för biljettpengen.

Vi har biljetter från 99:-.

Vi har ungdomskortet för alla upp till 19 år för endast 25:- för en HEL säsong!

Vill vi se Mora IK slåss i toppen av tabellen med sikte på SHL, ja då måste vi få hela bygdens stöd på läktaren, så enkelt är det.

Alla med säsongskort -kom! Och kan ni inte komma, låt någon annan sitta på er plats! Ta med släkt och vänner så ser vi till att tommas stolar är ett minne blott.

Kom igen nu!

Låt oss fira Superfredags tillsammans i Smidjegrav i morgon!

Nu visar vi hela Hockeysverige att vi i Mora står bakom våra grabbar i rött!

Maria Strand