Damernas fokus glasklart -siktar mot div 1
Publicerad: 2021-04-23
Mora IK
Vill man satsa på hockey och är tjej är vägen till framgång inte utstakad. För att få tillräckligt tufft motstånd och tillräckligt många träningspass behöver de beredas plats i olika pojklag.

-Det blir hela tiden bättre och bättre förutsättningar, men det går för långsamt konstaterar tre av Mora IK:s spelare, backen Alva Bodins, forward Wilma Grudd Throgen och centern Ellinor Wikström.

Den sistnämnda är äldst i skaran som kommer förbi kontoret en eftermiddag i april. Ellinor har hunnit fylla 28 och är lagkapten i Mora IK:s damlag. Hon är för gammal för att träna med killarna och får förlita sig på sina medspelare när det handlar om kvalitén på träningen.

-Det är bra att vi är ute och värvar, hittar nya spelare som kan öka konkurrensen om platserna i laget. Vi behöver bli fler och få fler och bättre träningstider, konstaterar Ellinor och fortsätter:

-Om det skulle byggas en ny träningshall skulle det göra stor skillnad. Istiderna räcker inte till som det är nu.

Hennes dröm är att få vara med och spela upp laget till SDHL.

-Jag tycker det känns bra att klubben satsar på oss. När Göran Tärnlund kom in som tränare blev det skillnad.

Hon får medhåll av två något yngre förmågor som båda har en ordinarie plats i damtruppen. Både Wilma och Alva tränar med pojkar 13 samtidigt som de satsar på damlaget.

-Det är bra att träna med killarna, det blir lite tuffare. Upp till de blir Pojkar A kan vi nog vara med, men sedan blir det för tufft, säger Alva.

Båda ser fram mot att serien drar i gång i höst. Årets covid-drabbade säsong vill de bara lägga bakom sig.

-Jag tränar ju så mycket jag kan, när jag är med i alla lag så blir det åtta pass i veckan. Sedan kör jag fotboll och innebandy också. Jag vill verkligen bli bättre, säger Wilma.

-Ju mer de kan träna med killarna desto bättre, inflikar Göran Tärnlund.

Hans fokus just nu är att föra samtal med alla spelare som varit med i årets lag samtidigt som han försöker fylla på med spelare från andra klubbar.

-Utmaningen ligger i att få till en så pass stor trupp att vi alltid är minst 15 spelare på varje träning. Det är ett måste om vi ska klara av att gå upp i div 1. Sedan är det oerhört viktigt att man satsar också på ett Hockeygymnasium för damer. Så länge den möjligheten inte finns kommer många spelare att lämna Mora för studier på annan ort och vi får heller inte hit spelare från andra städer som vill kombinera studier och hockey.

Tre spelare som han kan räkna med är i alla fall Alva, Wilma och Ellinor.

Maria Strand