Nu får damerna tacklas

20 maj 2022 11:30
Nu rä det beslutat att från och med nästa säsong är tacklingar tillåtna i de högsta serierna.

Från och med nästa säsong kommer spelare i SDHL och Damettan att få tacklas igen. Det är ett pilotprojekt som kommer att genomföras under säsongen 2022/2023.


Ändringen innebär införande av tacklingar motsvarande tacklingar inom hockeyn på herrsidan. Däremot kommer tacklingar på öppen is, även kallade ”nord-syd-tacklingar” inte att tillåtas.

– Vi har tillåtit mer fysiskt spel i SDHL de senaste fyra säsongerna med bra utfall. Att utan fakta på bordet påstå att mer fysiskt spel innebär färre hjärnskakningar är svårt, men nu har vi det underlaget. Det känns otroligt spännande att svensk ishockey kan vara pionjärer i att införa tacklingar inom hockeyn på damsidan, säger Morgan Johansson, projektledare för Projekt Nollvision.

Mora IK:s Caroline Berglund välkomnar det faktum att tacklingar återinförs.

-Ja, äntligen måste jag säga. Som jag ser det så finns det bara fördelar med att vi nu får tacklas, säger hon och fortsätter:

-Rent publikt blir det ju en annan sport även om vi också tidigare haft en hel del fysisk kontakt i spelet. Men det kommer blir lättare för både spelare och kanske framför allt domarna att veta vad som är tillåtet och inte.

När Caroline inledde sin karriär, för ganska många år sedan, var tacklingar tillåtet.

-Ja, det var väl efter ett VM där kanadensiskornas fysiska storlek och styrka gjorde att andra nationer blev rejält tilltryckta som man tog beslutet att ta bort tacklingarna.

I svensk ishockeys strävan att uppnå en hög nivå på svenska spelare i prestationsserierna blir det fysiska spelet en viktig del. Genom att tillåta tacklingar inom hockeyn på damsidan vill svensk ishockey ta kliv för att närma sig toppnationerna internationellt. Genom att utveckla spelarnas fysik och aktivitet på isen kan Damkronorna bli än mer slagkraftiga internationellt.