Gästkrönikan: Räkna med en rafflande avslutning!
Publicerad: 2020-02-18
Gästkrönikan
Sex omgångar återstår att spela av Hockeyallsvenskans grundserie säsongen 2019/20. En avslutning som ser ut att bli riktigt rafflande. Mora och tre andra lag gör upp om att knipa den åtråvärda åttondeplatsen som ger en plats i kvalspelet till SHL.

Det är faktiskt inte så längesedan som Mora fanns med i kampen kring det nedre kvalstrecket med målet att undvika negativt kvalspel. Huva…

Men sedan började Mora hitta spelet, hitta formen och hitta ett sätt att vinna matcherna på. Segrarna kom rad på rad och inför slutspurten är laget från Ovansiljan nu i stället med och slåss om den sista slutspelsplatsen.

En åttondeplats, för en högre tabellposition än så blir det inte den här gången, vore ett trevligt slutfacit på spelet i grundserien som mestadels haft mycket mer att önska sett till den spelmässiga insatsen.

Så här ser läget ut inför avgörandet:

8. Mora IK 59 poäng (-33) Återstående matcher: Tingsryd (b), BIK Karlskoga (h), AIK (b), Timrå (b), Västervik (h), Björklöven (b).

9. Västervik 58 poäng (-29) Återstående matcher: AIK (b), Timrå (b), Björklöven (h), Karlskrona (b), Mora (b), Södertälje (h).

10. Karlskrona 58 poäng (-31) Återstående matcher: Kristianstad (B), Vita Hästen (h), Tingsryd (b), Västervik (h), Karlskoga (h), AIK (b).

11. Tingsryd 56 poäng (-20) Återstående matcher: Mora (h), Södertälje (b), Karlskrona (h), Almtuna (h), Modo (b), Västerås (h).

Det går snabbt att konstatera att en av slutspurtens viktigaste matcher för Moras del spelas redan på onsdagskvällen. Bortamötet med Tingsryd tänker jag förstås på.


Men var står Mora formmässigt?

Bortaförlusten mot Kristianstad förra onsdagen, hemska 2-9, var säsongens särklassiga bottennapp. Det var inte mycket som fungerade där. Det såg bättre ut mot Vita Hästen i fredags, men ineffektiviteten var påtaglig, vilket fick varningsklockorna att ringa och få mörka novemberminnen att komma tillbaka.

Offensivt har kedjan med Gazley, Ranford och Harris dragit det tyngsta lasset under en längre tid nu. I de senaste matcherna tycker jag att de har de sett lite slitna ut och inte riktigt nått upp till den form man så gärna önskar se.

Inte minst med tanke på att kedjan med Persson, Bejmo och Ljunggren inte producerar mål i den utsträckning man gjorde före nyår.

Lägg därtill att målvaktsspelet inte heller varit på topp, så måste många frågetecken bli till utropstecken i slutspurten om det här ska gå vägen.


På fredag är det dags för årets enkronasmatch när Karlskoga gästar. Jag hoppas ni har möjlighet att vara med och stötta klubben med några ören där.

Men det har även blivit dags för att hissa upp Håkan Boggs tröja i taket. En av klubbens största profiler genom tiderna ska hedras på det här speciella sättet. Ceremonin startar klockan 18.30, jag räknar med att hallen är fylld till sista plats redan då.

Det är #9 mer än värd.


Slutligen: Jag tycker att domarnivån i Hockeyallsvenskan är väldigt ojämn. Det kan inte vara lätt för spelarna att veta vilken nivå man ska lägga sig på.

Kenny Åström