Kari Piiroinen: -Vill vara en stabil sista utpost

21 juni 2022 14:40
Mora IK

Efter dagens värvning av den 20-åriga finska målvakten Kari Piiroinen är målvaktssidan komplett inför kommande säsong. Tillsammans med Andreas Ljunggren ska Kari kämpa om ”förstaspaden” och hjälpa laget att nå nya nivåer. -Jag vill spela så många matcher som bara möjligt och vara en stabil sista utpost under hela säsongen, säger Kari själv om sina förväntningar på tiden i Mora IK.


Trots sin ringa ålder på 20 år har Kari hunnit med en hel del under sin karriär. Han har representerat landslaget på J17, J18 och J20 nivå där bronset för Finland i JVM 2021 väger allra tyngst på meritlistan. Just den säsongen var också hans första i den finländska ligan efter att ha spelat två säsonger i den kanadensiska juniorligan OHL. -Det var verkligen en stor erfarenhet att åka över och spela där, speciellt mentalt. Jag var hela tiden tvungen att leva utanför min komfortzon eftersom jag bodde så långt hemifrån. Hockeyn skiljer sig en hel del från i Finland så det var ett bra sätt att utvecklas på, säger Kari.

Under hans första säsong i Tappara fick han bara stå två matcher och var istället utlånad till TUTO Hockey i den finska andraligan större delen av tiden. Han noterades där för en räddningsprocent på 91,7 följt av 90,8 i efterföljande slutspel. Den gångna säsongen fick han lite större utrymme i den finska högstadivsionen med 10 matcher och en räddningsprocent på 88,8. Han var även förra säsongen utlånad till andradivisionen men då i bottenlaget Koovee.

Kari beskrivs som en lugn och positionssäker målvakt och det är något han själv håller med om. -Jag skulle nog säga att jag är en teknisk målvakt som kan göra atletiska räddningar när det behövs. Jag skulle också säga att jag är bra på skridskorna och förlitar mig mycket på positionsspelet för att rädda puckarna.

Kommande säsong blir hans första i Sverige och HockeyAllsvenskan och det är inget snack om att han har ganska höga förväntningar. -Jag har hört mycket bra om svensk hockey och HockeyAllsvenskan. Jag har spelat mot Sverige många gånger med finska landslaget, de har alltid haft duktiga spelare och matcherna har alltid varit täta. Jag har hört att HockeyAllsvenskan är en bra liga och spelstilen är snabb, lite nordamerikansk typ av hockey. Jag vill som sagt vara en stabil målvakt hela säsongen och sedan ska vi se till att gå långt i slutspelet, avslutar Kari.