Jacob Lagacé: - Vill verkligen visa vad jag lärt mig

26 juli 2017 12:17

27-åriga Jacob Lagacé var ett av Mora IK:s första nyförvärv inför den stundande SHL-säsongen. I en intervju berättar han här om tiden i Sverige och varför valet föll på Mora IK.


Liksom alla importer har Jacob ännu inte anslutit sig till laget. Det sker först i början på augusti och fram till dess tränar han på egen hand hemma i Kanada.
- Jag kör både barmarksträning och träningar på is nu under sommarveckorna. På helgerna brukar jag ta det lite lugnare och ägnar mer tid åt familj och vänner, berättar Jacob.

Han är född och uppväxt i St-Hyacinthe, Quebec i Kanada och tog sig via collagehockeyn till AHL. Första säsongen där blev riktigt bra och han noterades för 23 poäng på 58 matcher i Portland Pirates. Det var säsongen 2010/2011 det och de efterföljande tre säsongerna flyttade han runt en del och spel i AHL blandades med spel i ECHL.
- Jag ser den tiden som en bra läroperiod. Det var där jag lärde mig att bli en professionell hockeyspelare. Det var inte lätt, men lyckligtvis fick jag med mig mycket bra erfarenheter och minnen från den tiden.

Inför säsongen 2014 valde Jacob att testa lyckan i Sverige och Asplöven där han tillsammans med bland annat John Henrion (nu för tiden i Tyska ligan) bildade en fruktad förstakedja. Första året i Europa blev också en succé och 57 poäng på 52 matcher i HockeyAllsvenskan och han vann också poängligan i överlägsen stil.
- HockeyAllsvenskan är den bästa andraligan i hela Europa och jag kände inför den säsongen att Asplöven skulle kunna passa mig bra. Jag blev också mer mogen och fick förtroendet från tränaren Pär Käntää att verkligen visa vad jag kunde och det är något jag är tacksam för. Jag tror att det gick så bra för mig tack vare en kombination av förtroende, positivet och ett hårt arbete. Dessutom passade min spelstil bättre i Sverige.

Den fina säsongen gav också eko i HockeySverige. Att det skulle bli spel i SHL säsongen därpå var absolut ingen skräll och att det var just Luleå som lockade till sig kanadensaren var heller inte det speciellt förvånande. Dels är det nära mellan orterna och dels hade Luleå och Asplöven ett uttalat samarbete. Första säsongen i SHL blev också godkänd poängmässigt med 24 poäng på 50 matcher.
- Det är helt klart en skillnad mellan HockeyAllsvenskan och SHL. Spelet är snabbare, spelarna är lite starkare, smartare och i bättre fysisk form. Åren i Luleå har varit lärorika. Jag hade en anständig första säsong men jag kände att jag ville bli ännu bättre andra året. Jag förberedde mig fysiskt och jag hade höga förväntningar på både mig själv och på laget, berättar Jacob.

Starten på den gångna säsongen var också godkänd men tyvärr gick spelet sämre och sämre ju längre in i säsongen han kom och Jacob föll ner i en spelmässig svacka, något som tog tid att ta sig ur.
- Det blev en del motgångar tidigt på säsongen och jag satte mycket press på mig själv. Jag hade inte riktigt den mentala styrkan att komma upp på spåret igen utan allt blev som en snöbollseffekt. Ju mer man försökte komma ur svackan, ju svårare blev det. Det var antagligen den svåraste tiden i min karriär just då, konstaterar Jacob och berättar vidare vad som fick det hela att vända.
- Till sist kunde jag släppa tanken på alla saker jag inte kunde påverka och istället började jag fokusera på de saker jag faktiskt kunde göra bättre. Jag började träna hårdare på och utanför isen, jag slutade klaga och fokuserade helt på att spela hockey. Det hjälpte verkligen för efter jul spelade jag antagligen mitt livs bästa hockey även om statistiken kanske inte visar det. Om jag fått möjligheten och förtroendet där skulle det varit till stor hjälp för mig att producera mer än vad jag gjorde. Jag är ändå tacksam för tiden i Luleå och säsongerna där fick mig att växa mycket som både person och som hockeyspelare.

Från Luleå i Norrbotten till Mora i Dalarna. Det är den närmaste framtiden för Jacob som alltså ansluter till laget i augusti och han hoppas på en lite ljusare tillvaro i sin nya klubb, både på isen och utanför.
- Haha ja förhoppningsvis är det inte lika kallt och mörkt som där uppe i norr, men skulle det vara så överlever jag nog ändå. Jag har en bra känsla inför säsongen. Har vi bara rätt tankesätt, attityd och arbetsmoral kommer vi överraska många.

Att det blev just Mora IK till kommande säsong har att göra med att det var den klubb som visade allra störst intresse och där han känner att han kommer få förtroendet för att utvecklas vidare.
- Ska jag vara ärlig så tror jag att många klubbar inte ville eller vågade ge mig ett kontraktsförslag. Det var tuffare än jag trodde det skulle bli att få ett kontrakt, men jag kan ju samtidigt förstå lite varför. Mora passade mig bäst i den här delen av min karriär. Jag vill verkligen visa vad jag lärt mig under de här två åren i Luleå och är sugen på att visa att jag kan spela bra på den här nivån. För att nå upp till detta var jag tvungen att välja ett lag som verkligen ger mig chansen att bli en toppspelare, och det känns som Mora IK är precis rätt klubb för detta.

Det är dock inte första gången Jacob kommer att beträda isen i Smidjegrav Arena. Med Asplöven mötte han Mora under några tillfällen och har en del minnen från de matcherna.
- Jo jag minns att Mora var ett bra lag då och hade en härlig inramning på matcherna.

Vad ska vi då publiken förvänta sig av den nya forwarden i Moratröjan? Ja att det är en spelare som andas revanschlust kan vi konstatera men hur är egentligen hans spelstil? Vi lät honom själv besvara den frågan.
- Om jag är tvungen att beskriva mig själv där ute så skulle jag säga att jag är en passionerad spelare som jobbar hårt både offensivt och defensivt. Jag har också en bra skridskoåkning och har en bra blick på isen, avslutar Jacob.