Ungdomsarena kan stå klar 2023
Publicerad: 2022-08-24
I dag lämnade Kommunstyrelsen ett förslag till beslut hos Kommunfullmäktige att en ny ishall ska byggas på Prästholmen. Förslaget innebär en tältlösning med moduler som utgör omklädningsrum. -Det känns fantastiskt bra att vi troligtvis kan erbjuda alla våra ungdomar den istid som behövs redan nästa år, säger en mycket lättad Tomas Lind som drivit denna fråga från Mora IK:s styrelse i fyra år.

Antalet unga som söker sig till Mora IK och vill träna ishockey blir bara fler och fler och pusslet med att få istiden att räcka till för alla har hela tiden blivit allt svårare att lägga. Frågan om en isyta till i Mora har varit på agendan i många, många år.

-Vi har arbetat med ett förslag där vi först fokuserade på en permanent hall men vi ska samtidigt ha råd att driva en till arena, säger Tomas Lind och fortsätter:

-Med det förslag som ligger nu kommer marken att beredas för en tältlösning med tillhörande omklädningsrum. En sådan ishall kommer att rymma 150 personer och kunna tillåta matcher upp till och med J18. Den möjliggör dessutom fler cuper och turneringar och på sikt kan den också bereda istid för Hockeygymnasium för både tjejer och killar.

Projektet kommer drivas i två faser där man först ska ta in offerter på en upphandling av markarbeten och byggnation. Om de faktiska kostnaderna landar inom ramen för lagt budget kan beslut tas att inleda fas 2 där hyreskostnaden för Mora IK ska fastställas.

-Vi kommer betala en hyra baserad på kostnader för byggnationen plus energikostnader så hela investeringen ska finansieras via Mora IK:s hyra, berättar Tomas. Om allt faller på plats kommer arbetet att inledas under hösten 2022 och stå klart när säsongen startar 2023.

-Jag är jätteglad för barnen och föräldrarna men också för Mora IK som kan ta hand om barnen på ett bra sätt. Vi kan nu utveckla klubben, utöka och förbättra sommarcamper, turneringar och framför allt kunna erbjuda fler mer istid.

-Det kännes oerhört bra att Mora Kommun står bakom en isyta för både våra ungdomar och allmänheten.

Arenan kommer att ligga bakom Smidjegrav Arena på andra sidan Hemulån vilket är väldigt positivt då Mora IK får möjligheten att ha all verksamhet på ett ställe och med bra istider för ungdomarna.

Maria Strand