Mora föll tungt borta mot Almtuna
Publicerad: 2021-12-29
Mora hade 13 raka segrar och sju raka bortasegrar mot Almtuna. Men den sviten såg Uppsalalaget till att bryta på onsdagskvällen. Almtuna vann med 3-2 mot ett Moralag, som inte kom upp i den nivån som laget visat i de senaste matcherna

Inför matchen mot Almtuna hade Mora fått det tuffa beskedet att Lukas Wernblom blivit avstängd i fem matcher efter den olyckliga crosscheckingen mot en Modospelare senast.

Matteus Ward fick chansen att vakta kassen från start, och tillbaka i laget var även Robin Johansson och Filip Lennström.

Inledningsvis var spelet mot Almtuna jämnt och de båda lagen verkade mest intresserade av att känna av varandra lite på halvdistans.

Men efterhand var det ändå gästerna som kopplade ett visst grepp om spelet. Det var också Mora som vaskade fram de första chanserna genom i tur och ordning Alexandre Lavoie, Steven Seigo och Isac Heens.

I Almtunas mål finns sedan ett par matcher tillbaka Viktor Andrén som anslutit från Brynäs för resten av säsongen, och han blev snabbt uppvärmd.

Men matchens första mål gjordes av hemmalaget.

Rasmus Hedin, inlånad från division 1-laget Arlanda, gjorde sitt första mål i allsvenskan, när han fick pucken inne i ”slottet” och drog upp pucken i krysset bakom Matteus Ward när 9.05 hade spelats av perioden. En liten kalldusch för Moragänget i det läget.

Under den andra halvan av första perioden åkte Mora på två utvisningar, som laget klarade av på bästa möjliga sätt. Almtuna tilläts inte skapa några direkta farligheter alls.

En helt okej period av Mora ändå.

Men frågan var som hände i pausen.

För under större delen av den andra perioden var det ett Mora som uppträdde direkt svagt. En av de sämsta perioderna rent spelmässigt på mycket länge.

Mora uppträdde svagt över hela banan och ett organiserat anfallsspel var som bortblåst. Mora visade ingen hetare vilja framför hemmalagets kasse. utan några skott långt utifrån var det som laget allt som oftast mäktade med.

Hemmalaget var betydligt effektivare.

Redan efter två minuters spel ökade William Proos på till 2-0. Ett mål som godkändes först efter en lång videobedömning. Klart var i alla fall att Matteus Ward stördes ordentligt med spelare som låg över sig, men godkänt blev målet.

Efter 7.57 kom 3-0 när Rasmus Hedin gjorde sitt andra mål för kvällen. Ett skott som inte såg helt otagbart ut, men pucken letade sig in via Wards benskydd.

I periodens slutminuter fick vi i alla fall se en liten viljeökning från Moraspelarnas sida och Viktor Andrén i hemmakassen fick mer att göra.

Mora kunde också reducera till 1-3 när 18.11 hade spelats av perioden. Robin Johansson höll sig framme och i en röra framför mål fick han in pucken bakom Almtunamålvakten. Även detta mål föregicks av en lång videobedömning från domarnas sida innan det godkändes.

Ett problem med ett plexiglas gjorde att perioden avslutades med 39 sekunder kvar. Sekunder som spelades färdigt efter spolning och inför den tredje perioden.

I den sista perioden försökte Mora vända på det hela. Inledningsvis hade man svårt att vaska fram några riktiga farligheter.

Det kom att dröja ända fram till 12.19 innan Mora fick till en reducering. I spel fem mot fyra hittade backen Axel Bergkvist rätt med ett skott från blå.

I slutskedet av matchen tog Mora en time out och plockade ut målvakten i ett sista försök. Mora kunde inte få till någon riktig chans utan Almtuna kunde spela av slutminuterna på ett säkert sätt.

Dalalaget fick därmed sin segersvit bruten.

Nu gäller det att studsa tillbaka redan till torsdagens hemmamatch mot Vita Hästen. Nya viktiga poäng står på spel.