J20 vann det heta daladerbyt på övertid
Publicerad: 2023-03-11
J20
Det bjöds på toppmöte och daladerby i Smidjegrav under lördagseftermiddagen när Leksand kom på besök. Efter en match som innehöll det mesta så lyckades Mora få med sig två poäng när Petter Vesterheim avgjorde tillställningen på övertid.

Den första perioden innehöll en hel del fart och känslor som sig bör i derbymatcher men de riktigt farliga målchanserna sparades till periodens allra sista minut.

Med en och en halv minut kvar så fick Hannes Hellberg åka och sätta sig efter en interference i mittzon och därefter behövde Mora bara 30 sekunder tills pucken var i nät. Vesterheim till Løkkeberg och slutligen till Kalle Kratz i slottet som kunde skjuta in 1-0 med ett snärtigt direktskott.

Dessvärre kom också Leksands första mål bara 15 sekunder senare när Kasper Magnussen snappade upp en lös puck framför mål, som han sedan stötte in bakom Arnkværn i Moras mål.

Men när det kom till den andra perioden så behövde inte målen sparas till slutskedet. 4:09 in i perioden så mottog Simon Nyhlén-Persson en pass ifrån Isac Hammar och fick mycket tid att hantera pucken och sikta in sig. Sedan var det inga konstigheter, distinkt skott i nättaket från backen som gjorde sitt tredje mål för säsongen och Moras andra för matchen.

Lite mer än fyra minuter senare så fick Leksand chansen i powerplay efter en irriterad situation nere i ett av Leksands sarghörn där William Lindgren fick en tvåa för crosschecking. Bortalaget visade sig också starka i powerplay och kvitteringen kom med 8:58 på klockan när Linus Millner-Westberg sköt in pucken från backposition.

Matchen vände sedan tillbaka i Moras fördel igen en kort stund senare när Petter Vesterheim skrinnade snabbt och lyckades ta sig till ett friläge. Men Vesterheim lyckades inte avsluta läget på egen hand då pucken stannade på mållinjen. Men det var som tur inga problem eftersom Noah Steen kom rusande i andravågen och petade in 3-2 pucken.

Mora fortsatte att trycka på offensivt i fortsättningen av den andra perioden och skottstatistiken talade sitt tydliga språk om vems period det var, Mora med sjutton skott och Leksand med åtta. En uddamålsledning och ett bra momentum var det MIK tog med sig ifrån den andra perioden och inför de 20 avslutande och spännande minuterna som väntade i Smidjegrav.

Även om MIK fortsatt hade de flesta offensiva initiativen i den tredje perioden så var det tillslut Leksand som öppnade målskyttet. Det tog nästan 16 minuter tills kvitteringen kom från Viking Gustavsson-Nyberg som kastade in en puck på mål som studsade på Arnkværns plock och in i mål.

De fyra spännande minuterna som följde bjöd inte på något avgörande mål och därmed inväntade Smidjegrav tre mot tre spel i övertid för att avgöra daladerbyt.

Övertidsspelet var möjligen en aning avvaktande men det avgjordes på bästa möjliga sätt när Petter Vesterheim ännu en gång bröt in i offensiv zon och kyligt drog Gidlöf i Leksands målbur, sedan var det bara att lägga in pucken till hemmapublikens stora förtjusning. En förövrigt klockren match från den 19-åriga norrmannen.

J20:s nästa match hittar vi den 17:e mars då Skellefteå AIK kommer på besök till Smidjegrav ännu en gång, pucken släpps 19:00 i den matchen. En bra förrätt till A-lagets första match i kvartsfinalserien som spelas på lördag den 18:e mars klockan 18:30.