Tuffast tänkbara avgörandet mot Björklöven
Publicerad: 2023-01-20
Under fredagskvällen så var det dags för ett riktigt toppmöte i Umeå när Mora mötte Björklöven. Efter en målrik match där MIK under stora delar bjöd på högklassigt spel så lyckades man inte få med sig alla tre poäng när man förlorade på övertid.

För att rubba Björklöven på bortaplan så kan det vara av fördel att få en drömstart, och det var just det som MIK fick. Tio sekunder skulle det ta innan pucken var i nät efter att ruggigt formstarke Fabian Ilestedt vann en duell i offensiv zon och sedan kan man räkna ut själv vem som fanns på Voutilainens bortre stolpe när Ilestedt spelade över pucken. Såklart var Johan Persson där och stänkte in sitt 22:a mål för säsongen med ett distinkt avslut.

Därefter trummade Mora bara på, en tidig och barsk timeout följde också från Lövens huvudtränare Viktor Stråhle, men den gav ingen effekt direkt. Bara cirka en och en halv minut senare åkte Axel Sundberg upp mot offensiv zon med intention att skjuta, men det verkade inte Kim Johansson som försvarade eller Voutilainen i målet uppfatta innan pucken var i Björklövens mål för andra gången.

MIK avslutade också perioden mycket starkt och fortsatte att skapa chanser samt bra snurr i offensiv zon kontinuerligt samtidigt som hemmasupportrarna i Winpos Arena var duktigt missnöjda över Björklövens första period.

Den andra perioden inleddes med ett boxplay för Mora efter en utvisning på Myrenberg som var ytterst tveksam men som man förvisso klarade av. Men alldeles efter att tvåminutaren hade blivit avklarad så kom Maxime Fortier helt fri och kunde sikta in sig och vänta ut Piiroinen, skottet placerades upp i nättaket och reduceringen var ett faktum.

Kort därpå kom också kvitteringen efter att Mora-bekantingen Mattias Nörstebö skickade in en puck mot mål från snäv vinkel och som sedan letade sig in mellan Piiroinens ben.

Efter denna kalldusch så växte Mora in i matchen igen och fick med sig ett powerplay efter att hemmalaget var sex man på banan. Väl i numerärt överläge så var MIK effektiva som vi har vant oss vid och med fräscha stygn i ansiktet så kunde Fabian Ilestedt skjuta in ledningspucken och 2-3 till Mora.

Ytterligare powerplay kom för Mora bara minuten därpå och effektiviteten kvarstod i allra högsta grad när totalt glödheta Johan Persson laddade upp ett stenhårt dragskott och pricksköt in sitt andra mål för matchen med pass från Kevin Hancock som vikarierade i powerplay-spelets förstauppställning.

Man kunde sedan hålla tätt andraperioden ut och snacka ihop sig inför de avslutande 20 minuterna som väntade i Umeå.

Efter att ett Mora som länge stod emot de första vågorna av tredje periodens anfallsspel från Löven kunde man tillslut inte hålla tätt helt igenom då succéförvärvet Scott Pooley bröt igenom och reducerade tillställningen till 3-4 efter tolv minuters spel i den tredje.

Samma Pooley kvitterade även kort därpå efter ett mål som videogranskades under en längre stund av domarteamet, men Pooley bedömdes inte att ha stört Piiroinen tillräckligt och målet kvarstod.

Ett Björklöven med blodad tand fortsatte att trycka på under resten av ordinarie tid och hade flera bud på ett avgörande mål, men Mora höll tätt och övertid väntade för att avgöra matchen.

Ett övertidsspel som till absolut största del var väl genomfört av MIK slutade med bara en ynka sekund kvar på det tyngsta tänkbara sättet när hockeyallsvenskans poängligaledare Nick Schilkey sköt in 5-4 pucken och endast en poäng in på kontot för ett Mora som förtjänade mycket mer av denna match.

Nu vänder killarna hem igen för två raka hemmamatcher i Smidjegrav under den kommande veckan då man först möter AIK på onsdag klockan 19:00 och sedan väntar en toppmatch mot MoDo klockan 20:30 på fredag. Killarna behöver allt stöd de kan få när slutspurten mot slutspelet nu drar igång på riktigt, så tveka inte på att komma till Smidjegrav i veckan!