Hårt kämpande Mora fick se sig besegrade av Färjestad
Publicerad: 2017-09-30
SHL
I helgens första möte mellan lagen gick Färjestad segrande ur kampen mot Mora. Men hemmalaget vann skottstatistiken och skapade målchanser som bådar gott inför returmötet lagen emellan i Karlstad i morgon.

Både Mora IK och Färjestad kom till match efter en ha varit matchlediga i en vecka. Det märktes att det var två rejält spelsugna lag med fullt fokus i alla lagdelar direkt från nedsläpp. Hemmalaget var att känna igen från tidigare matcher med hög fart i skridskoåkningen och med snabba spelvändningar.

Mora var också nära en drömstart, redan efter en minut var publiken på väg att jubla men en back i Färjestad räddade alldeles på mållinjen. Stärka av matchinledningen fortsatte Mora att sätta press på Färjestad och skapade flera bra lägen under den första delen av perioden.

Efter powerbreaket skapade Färjestad ett par bra möjligheter, men Christian Engstrand läste spelet och var bra med på de chanser som gästerna skapade.

Mora fick chansen i periodens enda powerplay efter 13.43. Detta efter att Mathias Bromé dragits ned av Anton Grundel när han var på väg att bryta sig in på mål.

Trots en rejäl press mot Lars Haugen både i numerärt överläge och i ett tre mot ett läge i slutet av perioden så slutade perioden mållös.

• Tycker vi var riktigt bra där i inledningen, jobbar vi så där och vänder spelet snabbt i mittzon kommer puckarna att ramla in, analyserade John Persson i en kommentar efter den första perioden.

Olycksminuter i andra perioden

Den andra perioden inleddes med samma matchbild, där Mora hade ett jätteläge genom backen Steven Seigo, men ingen utdelning.

Trots Moras fina spel och målchanser så var det istället Färjestad som gjorde matchens första mål. Ilari Melart sköt från sin backposition, och möjligen var Engstrand något skymd när pucken letade sig in.

Bara minuten senare var det dags igen. Med Robin Johansson utvisad blev det 2-0 genom Michael Lindqvist. Men reduceringen skulle komma. Färjestad drog på sig två utvisningar och Mora satsade allt för att få till sitt första mål i matchen.

Precis när den första Färjestadspelaren kommit in höll sig David Kase framme på en retur och stötte in 1-2. Mora var sen ytterst nära en kvittering när Mathias Bromé höll på att göra det som kunde bli årets mål i SHL. Fri mot Haugen satsade han på en "Foppa" backhand men pucken tog olyckligt i stolpen.

Mora klarde sen av två utvisningar och såg ut att klara av pressen från Färjestad i slutskedet av perioden. Men med bara nio sekunder kvar av perioden fick Mikael Wikstrand chansen, fri på vänsterkanten prickade han in 1-3 bakom Christian Engstrand.

• Det var ett mycket olyckligt mål, suckade Daniel Grillfors i en kommentar till C-More i pausvilan.

Målrik avslutning på matchen

Mora gick för reducering i den sista perioden men ett tätt försvar i Färjestad och en storspelande målvakt höll tätt. I ett sista försök att reducera tog Mora ut målvakten med fyra minuter kvar av matchen.

Men det resulterade istället för 1-4 för Färjestad. Mora fick dock ett mål till när Johan Persson kämpade in 2-4 reduceringen och gav lite nytt hopp i slutminuten.

Mora satsade återigen på att plocka ut Engstrand ur målet, men med samma resultat att Färjestad gjorde mål och fastställde slutresultatet till 2-5.

Nu är det bara att ladda om. Redan i morgon eftermiddag möts lagen igen nere i Karlstad. Matchstart 14.00.