• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 22 November Nov
Lördag Lör 24 November Nov
Torsdag Tor 29 November Nov
Lördag Lör 1 December Dec
Torsdag Tor 6 December Dec
Lördag Lör 8 December Dec
Onsdag Ons 19 December Dec
Fredag Fre 21 December Dec
Onsdag Ons 26 December Dec
Fredag Fre 28 December Dec
Söndag Sön 30 December Dec
Lördag Lör 5 Januari Jan
Torsdag Tor 10 Januari Jan
Lördag Lör 12 Januari Jan
Torsdag Tor 17 Januari Jan
Lördag Lör 19 Januari Jan
Torsdag Tor 24 Januari Jan
Lördag Lör 26 Januari Jan
Tisdag Tis 29 Januari Jan
Torsdag Tor 31 Januari Jan
Lördag Lör 2 Februari Feb
Tisdag Tis 12 Februari Feb
Torsdag Tor 14 Februari Feb
Lördag Lör 16 Februari Feb
Torsdag Tor 21 Februari Feb
Lördag Lör 23 Februari Feb
Tisdag Tis 26 Februari Feb
Fredag Fre 1 Mars Mar

Ny träningsprocess ska ta Mora IK närmare toppen

2 maj 2018 16:57
Mora IK

I Ronneby, beläget i södra delarna av Blekinge, ligger ett företag som kommer bli en viktig del av föreningens, liksom A-lagets kommande säsonger. Tack vare Scandinavian Top Athletic Center (förkortas STAC) och Joakim Dettner, ska Mora IK ta ytterligare kliv mot toppen av svensk ishockey.


1997 bildade Joakim Dettner tillsammans med sin fru Anna det företag som numera heter Scandinavian Top Athletic Center. Båda är leg. naprapater, idrottsmedicinare, STAC Elittränare m.m. De har jobbat professionellt med allt från idrottsmedicinsk rehab och manuell behandling till skapande och coachning av elitträning och elitidrottsupplägg sedan 1997. Via STAC Academy (deras utbildningsföretag) vidareutbildar de bl.a. tränare till STAC Elittränare. Vår nya handplockade fystränare Philip Wärmegård är just en STAC Elittränare som gjort imponerande jobb i hockeyallsvenskan med IK Oskarshamn.

På STAC vidareutvecklar och använder man sig av en noggrant utarbetad process som sätter individen och hennes unika förutsättningar i fokus. Varje person tränas upp med individens faktiska nuläge i åtanke. STAC Processen, som denna process kallas, är en väl beprövad effektiv och ganska enkel ”röd tråd” för att mycket bättre kunna kvalificera, bygga upp, följa upp, optimera och underhålla fysisk prestanda.

Hela eller delar av tänket och kunskapen i STAC Processen används, av allt fler SHL-klubbar (med Mora IK blir det totalt 6 klubbar i SHL) och implementeringen sker vanligen via deras ansvariga fystränare och/eller idrottsmedicinare, som är STAC Elittränarutbildade. Årets SM-segrare Växjö Lakers är exempelvis en klubb som har anammat detta tänk sedan ett flertal år tillbaka, liksom Malmö Redhawks redan 2013 och Färjestads BK 2017, för att nämna några.

När det gäller individuella NHL-, AHL-, KHL- och SHL-spelare som investerar i screening, analys, programdesign och coachad träning enligt STAC Processen, så finns det mängder av framträdande namn i den listan. En av alla dem är t.ex. vår egen Jacob Nilsson (sedan 2016), andra är t.ex. Victor Hedman (sedan 2013), Anton Forsberg och Hampus Lindholm.

Nästa vecka startar även Mora IK resan med STAC-processen som en av framgångsfaktorerna. Ett naturligt första steg är att kontrollera nuläge och den fysiska statusen hos varje spelare och öka förståelsen för denna röda tråd och effektiva arbetssätt. Hela laget åker därför ner till STAC i Ronneby för tre dagars screening, tester och utbildning på STAC Idrottsmedicin & Träningscenter.

Det hela börjar med en STAC-Screening där man kontrollerar en mängd relevanta detaljer hos varje spelare gällande ex.vis rörlighet, flexibilitet, bålstabilitet, integrerad muskelstyrka i olika rörelseplan m.m. Dessutom får varje spelare göra ett STAC Fystest Hockey, som är anpassad efter den faktiska kravprofilen för ishockeyspelare. Man får tack vare denna screening fram statusen hos spelaren och kan därefter se exakt vad man behöver förbättra. Varje spelare får ett individuellt träningsprogram som man kommer att arbeta med parallellt med den lagträning som vår nya fystränare Philip ansvarar för.

Tänket i STAC processen kommer att användas under hela säsongen och förutom fysträningen, så kommer det också att innefatta rehab, prehab och uppbyggnadsträning. Parallella spår i STAC processen är att man hela tiden tänker holistiskt, dvs också lägger extra vikt vid spelarnas kost, återhämtning och livsstilsval mellan matcher och träningspass.

Mer om Mora IK:s träning och STAC-processen kommer vi att ta upp i veckans avsnitt av Studio MIK imorgon torsdag där Philip Wärmegård kommer att gästa oss.