Tre viktiga poäng i Stockholm efter sent avgörande
Publicerad: 2020-12-27
HockeyAllsvenskan
Mora tog revansch efter gårdagens förlust genom att besegra AIK på bortaplan under söndagskvällen. I en jämn och händelserik tillställning avgjorde Robin Johansson med 2:38 kvar av den tredje perioden och bärgade tre viktiga poäng hem till Dalarna.

Mora var inför dagens drabbning seriens vassaste lag i powerplay, men samtidigt också seriens näst sämsta lag i boxplay. Den statistiken speglades verkligen av i den första perioden.

Mora som förlorade gårdagens match mot Karlskoga såg verkligen revanschsugna ut från start och öppnade matchen med ett aggressivt spel och var några gånger om nära att kunna ta ledningen. Istället drog man på sig en utvisning i offensiv zon och hemmalaget kunde strax efteråt ta ledningen i spel fem mot fyra. Mora fick sedan två lägen i spel fem mot fyra, något som man utnyttjade fullt ut. Först skickade Johan Persson in kvitteringen till 1-1 från nära håll och sedan gjorde Ludvig Larsson 2-1 genom ett fint avslut efter en lika fin passning av Lukas Wernblom. Dessvärre lyckades man inte hålla i ledningen perioden ut. Bara minuter från slutet lyckades AIK nämligen kvittera och återigen kom målet till när en Moraspelare satt utvisad.

-Vi spelar bra, i alla fall fem mot fem. Men vi måste hålla oss borta från utvisningsbåset. Både vi och AIK är vassa i powerplay så det gäller att inte ta några onödiga utvisningar, summerade forwarden Ludvig Larsson till Cmore efter den första perioden.

Och just att hålla sig ifrån utvisningsbåset var något man lyckades ganska bra med i mittenakten. Det blev endast en utvisning var och ingen lyckades upprepa bedriften att fortsätta göra mål i powerplay. Mål blev det istället i spel fem mot fem och det var Mora som gjorde det. Klockan hade passerat fyra minuter när Lukas Wernblom fick pucken på vänsterkanten, tog några skär mot mål och avlossade ett hårt slagskott som satt rakt upp i ena krysset. -Den satt där den skulle även om det inte var den bästa träffen, förklarade målskytten själv till Cmore. Det var också periodens enda fullträff i mittenperioden där spelet överlag var jämnt och där Mora fortsatte med en riktigt bra forechecking.

I den tredje perioden var det AIK som pressade på för en kvittering och Mora hade det jobbigt att få ut pucken ur egen zon under de inledande minuterna. Pressen avtog något ju längre perioden gick och även Mora skapade chanser för ytterligare mål. Hemmalaget satsade sedan mer och mer framåt och lyckades få en kvittering till 3-3 med mindre än fem minuter kvar att spela. Här var man något illa ute för AIK hade även bud på ett ledningsmål genom ett skott i stolpen och ett missat friläge. Men det blev Mora som drog det längsta strået den här kvällen. Med 2:38 kvar skickade Robin Johansson in 4-3 när han fångade upp sin egen retur och placerade pucken högt. Hemmalaget pressade på slutet på för ytterligare en kvittering men Mora höll undan och tog tre viktiga poäng.

Nästa match är redan på tisdag då Västerås gästar Smidjegrav Arena.