Svanlund hjälte när Mora vann mot AIK
Publicerad: 2020-02-23
Mora IK fick med sig två poäng i bortamötet med tabelljumbon AIK på söndagseftermiddagen. Oskar Svanlund blev den store matchhjälten med sitt viktiga 5-4-mål i förlängningen. Dalalaget fick därmed med sig två härliga poäng i kampen om att knipa åttondeplatsen.

Mora kom till spel med ett par tunga avbräck på forwardssidan. Filip Lennström och Brant Harris är avstängda och Oscar Eklind saknades av andra skäl.

Med i truppen fanns istället juniorerna Charles Eklund och Adam Helldén, den senare debutant.

Gästerna kom att få en tung start på matchen, när AIK tog ledningen efter bara 26 sekunders spel. Johan Porsberger styrde in pucken bakom en chanslös Isak Wallin i Morakassen. Många menade att det var hög klubba, men målet godkändes efter videobedömning.

Inledningsvis hade Mora svårt att skapa något framåt och passningsspelet fungerade inget vidare.

Men efterhand arbetade sig dalalaget in i matchen och fick till några långa anfall mot bottenlaget AIK, där den sparkade Leksandstränaren Roger Melin numera är huvudtränare.

Efter 14.19 skickade Johan Persson in pucken i mål via en styrning, men den här gången valde domarna att efter videobedömning döma bort målet för spel med hög klubba.

Mora fortsatte att spela bra och vaskade fram några farliga chanser till. Den bästa hade Emil Bejmo som dock fick se sin chans räddas av AIK-målvakten.

Nästa mål i matchen blev istället hemmalagets.

Med två minuter kvar av perioden fick Oscar Nord se sin puck studsa in bakom Isak Wallin i Morakassen. 2-0…

Noterbart från första perioden var också att backen Mattias Nörstebö tvingades utgå, efter att ha fått ett hårt skott på armen/handen. Han kom inte tillbaka till spel under matchen.

Inför den andra perioden gjorde Mora vissa förändringar i formationerna och spelade sina tre förstafemmor betydligt mer. Något som gav resultat.

Det var ett betydligt rappare Moralag vi fick se, vilket gjorde att tabelljumbon AIK mest fick ägna sig åt försvarsspel i den egna zonen.

Johan Persson har haft problem med målskyttet ett tag, men nu fick han utdelning igen. Efter en snabb spelvändning kunde Moras skyttekung sätta dit reduceringsmålet genom ett snärtigt handledsskott.

Mora fortsatte att spela bra och efter åtta minuters spel var skottstatistiken 12-3 till Mora, vilket ger en bra bild över hur det såg ut på banan.

Efter 9,29 kunde Mora kvittera genom Niki Petti, som fick pucken i mittzon, avancerade framåt och satte dit pucken med ett handledsskott.

Mora fortsatte spela bra med fin rörlighet i spelet och det kändes därför väldigt rättvist när Daniel Ljunggren kunde sätta dit pucken efter 17.31. Passningsgeniet gjorde därmed sitt andra mål på två matcher och är nu uppe i sex totalt den här säsongen.

Mora vann skotten i den andra perioden med klara 18-6.

Dalalaget åkte på en riktig kalldusch i den tredje perioden. Det tog nämligen bara AIK 40 sekunder att kvittera.

John Henrion hittade rätt med en styrning som ställde Isak Wallin helt och hållet.

Några minuter senare fick Mora chansen att spela fem mot tre och då kunde Johan Persson göra sitt andra mål i matchen och det 23:e för säsongen fram till Moraledning 4-3. Då hade 5,49 spelats av slutperioden.

Mora hade dock svårt att hitta samma fina spel som i den andra perioden och den tredje perioden bjöd på ett betydligt jämnare spel.

Gästerna blev lite passiva i sitt spel och AIK fick allt mer att säga till om ju längre perioden led.

Och innan perioden var över hade också tabelljumbon AIK sett till att kvittera.

När 16.17 hade spelats fick nämligen Oscar Milton in kvitteringen, efter att Moraförsvaret tappat bort honom framför kassen.

Några fler mål föll inte under ordinarie matchtid.