Hägglund besviken på domen mot Heinerö
Publicerad: 2022-11-29
Andreas Hägglund hade förväntat sig en friande dom efter den kollision som inträffade mellan Niklas Heinerö och en av domarna i lördagens match mot Karlskoga. Beskedet om tre matchers avstängning kom därför som en riktig smäll några timmar före kvällens match mot Djurgården.

Disciplinnämnden gör följande bedömning:

Av filmsekvensen framgår att domaren rört sig längs sargen på sedvanligt sätt i den uppkomna spelsituationen utan att förändra sin åkriktning och att Nicklas Heinerö haft god tid att upptäcka domaren och möjlighet att undvika en kollision med denne.

Nicklas Heinerö har härigenom, i vart fall, visat på en uppenbar likgiltighet inför uppkomsten av den fysiska kontakten med domaren som blivit en följd av hans agerande.

Domarens okränkbara ställning är en grundläggande förutsättning inom all idrott. Allt våld eller otillbörlig kroppskontakt mot domare ska bestraffas. I förevarande fall är det främst det sätt på vilket domarens ställning har kränkts som ger gärningen ett straffvärde.

Att som domare under match bli påkörd på det sätt nämnden funnit utrett är helt oacceptabelt och har ett i grunden högt straffvärde, som dock kan tillåtas variera utifrån omständigheterna i det enskilda fallet.

Enligt disciplinnämnden är omständigheterna i detta fall sådana att avstängningens längd ska bestämmas till tre matcher.

Nicklas Heinerö ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 7 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 40.

Maria Strand