Ny seger och upp på slutspelsplats!
Publicerad: 2020-02-05
Mora fortsätter visa en härlig form. Den här gången var det tabellfemman Västerås som fick se sig bli besegrade med 6-4. I och med segern gick Mora upp på en efterlängtad slutspelsplats.

-Vi har visat att vi är ett bra lag. Nu är siktet inställt på en plats i slutspelsserien, sa Måns Carlsson till Sportkanalen efter matchen.

Mora IK kom till spel med utan backgiganten Mattias Nörstebö i laget. Han är på landslagsuppdrag med Norge den här veckan.

I Morabåset saknades även huvudtränaren Tomek Valtonen, som är i väg och leder Polens landslag. Något som varit känt ända sedan han tog sig an tränaruppdraget i Mora i november. Istället fanns Daniel Hermansson med som extra tränarresurs.

Dalalaget fick en mardrömsstart på matchen då det bara tog 54 sekunder för hemmalaget att ta ledningen.

Efter att Moraförsvaret gått bort sig kunde Leksandsförvärvet Daniel Rundqvist läckert servera Lukas Zetterberg pucken, och denne gjorde inget misstag utan satte pucken bakom Olof Lindbom i Morakassen.

Västerås var det bättre laget inledningsvis och därför kom Moras kvittering efter 5,41 som en bra väckarklocka för gästerna.

Backen Isak Pantzare fick i väg ett skott, där pucken via Västeråsmålvakten tog en ovanlig bana och in i mål.

-Det var skönt att pucken trillade in. Vi visste att Västerås skulle komma starkt från start, men var lite naiva inledningsvis. Men efterhand jobbade vi oss in i perioden och första perioden var väl ändå okej från vår sida, menade Isak Pantzare i pausintervjun med Sportkanalen.

Och det var också Mora som kunde gå till pausvila med en ledning i ryggen.

I power play kunde Viktor Amnér göra sitt första mål för säsongen, när 11.37 hade spelats.

Sett till den återstående delen av perioden var det Mora som hade den farligaste målchansen genom ett ribbskott från Dustin Gazleys sida.

Den andra perioden kom att bli en svängig historia.

Mora började bäst och efter bara tolv sekunders spel kunde Brendan Ranford göra 3-1, efter att ha blivit frispelad i anslutning till periodens första tekning.

Efter målet fortsatte dalalaget att spela bra och hemmalaget fick inte mycket att stämma.

Att nästa mål i matchen också blev Moras kom därför inte som någon större överraskning.

Backen Viktor Amnér, som inför matchen mot Västerås inte gjort ett enda mål den här säsongen, drog på ett skott som letade sig in i krysset bakom Västeråsmålvakten, när bara 3.36 hade spelats av perioden.

-Jag har haft det tungt med målskyttet, så det var skönt att få sätta dit pucken. Den satt bra, men Eklind gjorde ett bra jobb framför kassen och skymde. Vi slappnade dock av lite efter 4-1-målet samtidigt som Västerås fick bättre fart, sa Viktor Amnér till Sportkanalen i pausintervjun.

I samband med Moramålet valde hemmalaget att ta time out och det visade sig vara ett lyckat drag. För Västerås kom som sagt ut med en helt annan fart och började ta för sig på ett helt annat sätt mot ett Moralag som blev lite passivare i sitt spel.

Det gjorde också att hemmalaget kunde krypa sig närmare målmässigt. Lukas Zetterberg gjorde 2-4 efter 8.44 och efter 9.24 kom 3-4 genom Isac Skedung.

Två mål som skakade om Mora, som dock kom tillbaka allt mer under den återstående delen av perioden.

Mora lyckades få nästa viktiga mål i matchen fram till 5-3.

Måns Carlsson kom i ett två mot ett läge tillsammans med Niki Petti, men valde att bryta in själv framför mål och sätta dit pucken.

Efter målet hade Västerås en stark period, där Mora fick se sig bli tillbakatryckta i egen zon. Efter 15.24 såg allsvenskans bäste back poängmässigt, Västerås Jerome Gauthier-Leduc, till att skapa ny nerv i matchen då han gjorde 4-5.

Perioden avslutades med att hemmalaget tog ut målvakten för att satsa allt framåt, men då kunde Isak Pantzare se till att göra sitt andra mål för kvällen fram till 6-4.

-Det var fruktansvärt skönt att vi kunde vinna. Vi är inne i en stark period nu och har ett bra självförtroende i laget, sa Måns Carlsson till Sportkanalen efter matchen.

I och med segern gick Mora upp på åttonde plats i tabellen, som ger en plats i kvalslutspelet mot SHL.