Klubben spikar målvaktssidan med Leinonen
Publicerad: 2024-05-06
Mora IK har gjort klart med målvaktskollegan till tidigare värvade Carl Lidö. Från finska JYP plockar vi in den 20-åriga talangen Topias Leinonen. –En målvakt med hög potential, säger målvaktstränare Karl Malmquist.

Klingar namnet Leinonen bekant? Säsongen 2004/2005 (Första året i Elitserien) var det Topias pappa Tero som vaktade Moras mål och gjorde det med bravur. Topias själv har Ilves som moderklubb men har gått genom JYPs juniororganisation. Totalt har han noterats för 18 matcher i högsta ligan och har dessutom meriter från U16, U18 och U20-landslagen. Topias är draftad av Buffalo Sabres 2022 där han gick som nr 41 totalt.

-Det är en stor målvakt som trots att han är junior redan spenderat flera säsonger i den finska högstaligan men tyvärr fastnat lite i skymundan av mer erfarna målvakter. Hans namn var tidigt på tapeten och jag fastnade för hans smidiga rörelsemönster och tekniska förmåga där han utnyttjar sin storlek på ett riktigt bra sätt. Topias har onekligen hög potential och jag är helt övertygad om att han kommer ta kliv hos oss, säger målvaktstränare Karl Malmquist.

-Jag har hört massvis med bra saker om organisationen och Mora som ort. Jag ser det som en härlig utmaning att komma till HockeyAllsvenskan som är en väldigt bra liga, säger Topias själv.

Kontraktet gäller över säsongen 2024/2025.      

Kenny Åström